”Hur lätt var det att hitta bostad i Stockholm?”

Den frågan fick jag ställd till mig av en kompis häromdagen. Hen funderar på att flytta till Stockholm för att plugga, liksom jag inte bara funderade på utan faktiskt även gjorde för drygt en månad sedan.

Och låt mig besvara frågan utifrån min synvinkel, baserat på mina upplevelser – trots att det inte alls är någon särskilt rolig historia.

Till att börja med vill jag bestämt påstå att frågan är aningen felformulerad. För hur LÄTT har det egentligen varit för mig att hitta en bostad i Stockholm? Inte alls faktiskt. Inte det minsta. Och då talar jag såklart utifrån den budget jag och mina föräldrar satt upp för mitt boende i Stockholm och de (o)kunskaper vi hade om stan innan jag överhuvudtaget packat ned mitt liv i kartonger.

Att hitta en bostad i Stockholm, vars månadskostnader motsvarade vår budget, visade sig vara ett rent helvete. Det faktum att så gott som alla kunskaper man har om stadens (och storstockholms) olika områden är grundade på de bilder media målat upp förenklar knappast processen. För vilken vettig Svensson-förälder är egentligen sugen på att låta sin 19-åriga dotter flytta till en illa beryktad förort? Ingen av mina åtminstone. De taskiga bilder av dessa förorter jag fått uppmålade för mig av media lockade för den delen inte heller mig.

Anledningen till att jag genast nämner just Stockholms förorter är för att det är där det finns ettor att hyra (i andra hand) för priser som matchar vår från början satta budget någorlunda. Jag bör såklart söka mig till innerstan, eftersom det är där ni finner Handelshögskolan. Men den som tagit sig en titt på blocket.se den senaste tiden inser snart att månadshyrorna (fortfarande gällande andra-hands-lägenheter) i innerstan är högre än det största möjliga studiemedel man kan få av CSN månatligen – och då är fullt lån inräknat. Tittar man in på Stockholm Stads Bostadsförmedling mörknar bilden ytterligare. Det var nog i augusti jag var inne där senast, sedan dess har jag bara äcklats av det fruktansvärt illa fungerande systemet. För en hyresrätt i Vasastan, med en ganska schyst månadshyra, krävdes att man stått i bostadskön i ca 20 år. 20 ÅR! Förstår ni ens hur illa det är?! Mina ködagar täcker knappt tre månader, vilket innebär att jag – med mycket tur – om ett par år kan flytta in i en hyresrätt i någon av de minst eftertraktade områdena, alltså någon av de illa beryktade förorterna jag nämnde ovan.

Slutligen sitter jag då här (för tillfället på tåget mot mitt enda riktigt riktiga hem), med majoriteten av mina kläder i byrålådorna i ett litet rum i en helt främmande människas hem. Ett hem i en avlägsen stockholmsförort – om Väsby ens får kallas för det. Ett rum jag nog betalar alldeles för mycket för varje månad. Det är långt ifrån en önskvärd boendesituation, men jag har i alla fall någonstans att förvara mina kläder och en säng att sova i.

Låt mig därför ta tillfället i akt att be er som tänkt flytta till Stockholm för att plugga att tänka om. För er egen skull.

Trots att jag trivs förbaskat bra i skolan känner jag ofta en längtan efter att plugga i en annan stad. En stad där jag faktiskt kan få möjligheten att bo i en egen lägenhet utan att ruinera både min och mina älskades ekonomi (alltså inte en bostadsrätt i två-miljoners-klassen, vilket är mitt enda alternativ i Stockholm). Men jag vet att det inte i någon annan svensk stad finns en utbildning av samma typ som den jag går nu. Åtminstone inte en som håller samma höga klass. För er som däremot tänkt söka er till Stockholm för en utbildning som finns även på andra håll i landet (och är likvärdig kvalitetsmässigt på dessa andra platser) är jag övertygad om att de andra städernas universitet och högskolor är minst lika bra alternativ – åtminstone om ni tror er värdera en plats att kalla mitt hem lika mycket som jag gör.

På frågan som utgör detta inläggs rubrik följde sedan en fråga om huruvida jag trivs i staden för övrigt. Och ja, det gör jag. Stockholm är fantastiskt och härligt på så många sätt (återkommer till det i framtida inlägg) bortsett från den fruktansvärda bostadssituationen jag precis lånade lite av just din tid för att kasta skit på.

Nu rullar jag snart in till järnvägsstationen i en annan fantastisk stad (?). Det ska bli så skönt med en långhelg hemma.

Vi hörs!

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>